Zalety praktyczne i zdrowotne warzyw kiszonych w słoikach.

Zalety praktyczne i zdrowotne warzyw kiszonych w słoikach.

Kiszenie warzyw ma wiele zalet. Jedną z nich jest na pewno wygoda, bo w momencie gdy twoja lodówka świeci pustkami, zawsze możesz sięgnąć do spiżarni po jeden ze słoików wypełnionych warzywami. 

Kiszone warzywa pasują nie tylko jako dodatek do tradycyjnych polskich obiadów niedzielnych, są odpowiednie także dla wegetarian i wegan, którzy mają bardziej ograniczone możliwości przygotowania w miarę szybkiego posiłku dla siebie czy również dla swojej rodziny. Bez znaczenia jest jednak to jaki rodzaj diety stosujesz, bo kiszonki to produkt, który dopasuje się do każdej z nich, a dodatkowo każda z kompozycji w słoiku ma swój własny charakter.

 

Zapewne, również i ty pamiętasz jako dziecko spiżarnię w domu swojej babci, i te półki sięgające prawie sufitu, zajęte przez słoiki wypełnione różnymi składnikami. Czy nie było to ciekawe, co kryje się w każdym z nich?

Zapewne dziwiło cię to że babcia krzątała się w swojej niewielkiej kuchni, pomiędzy górą słoików oraz mnóstwem ogórków w miskach czy innych warzyw. I ta pasja w jej oczach i zacięcie, by wypełnić każdy pusty słoik.

Tak, wiele osób ma wspomnienie z obiadów rodzinnych, gdzie gościły kiszone warzywa, takie jak ogórki, buraki czy sałatki mieszane otrzymywane wprost ze słoika.

Zapewne jednak niewiele osób wiedziało wtedy, zajadając się tymi dobrodziejstwami, nad tym, ile pracy zostało włożone w tą małą produkcję kiszonek, która wypełniała stoły, zazwyczaj w okresie zimowym…

 

Dlaczego warto dbać o swoją spiżarnię?

 

Posiadanie własnej, chociażby niewielkiej spiżarni ma swoje zalety w momencie kiedy wchodząc do sklepu, warzywa widoczne na półkach nie zachwycają, ani naturalnym wyglądem, ani, o ile się tym tematem interesujesz, zawartymi w nich wartościami odżywczymi.

Kiedy sięgasz na półkę w swojej spiżarni, to przede wszystkim “wiesz co jesz”, bo zawierające kiszone warzywa słoiki, zostały przygotowane z największą starannością twoimi rękami. Mając doświadczenie w tej kwestii, zapewne wiesz o tym, że najlepsze warzywa do kiszenia jest kupić w odpowiednim czasie czyli sezonie na dany rodzaj warzyw.

Jeśli jednak twój grafik nie pozwala na wygenerowanie odpowiedniego czasu na proces kiszenia, to warto poszukać miejsca, które pozwoli ci się w nie zaopatrzyć.

Będzie to zaufany sklep, który oferuje kiszone warzywa w sposób ekologiczny i nie używając żadnych chemikaliów niewłaściwych dla twojego zdrowia. Pamiętaj o tym, by sprawdzić te informacje!

 

Warzywa kiszone w słoiku - dla twojej wygody i… zdrowia!

 

Warzywa kisi się nie tylko po to by zapełnić spiżarnię by mieć co jeść. Tu nie chodzi tylko i wyłącznie o to by było wygodnie, bo nie trzeba lecieć do sklepu po dodatek do posiłku. 

Co to, to nie!

Warzywa kiszone są bardzo dobrym elementem odżywczym, również dla twojego zdrowia, co wcale nie jest żadną tajemnicą, bowiem, kiszenie praktykuje się od wielu wieków wstecz na całym świecie.

 

Skupmy się jednak na tym co ważne, ponieważ warto wiedzieć, czym kiszone warzywa są dla ludzkiego organizmu.

 

5 najważniejszych powodów, aby jeść warzywa kiszone

 

Kiszonki przede wszystkim:

  • Podnoszą odporność organizmu
  • Wzmacniają układ pokarmowy
  • Usprawniają działanie mózgu
  • Mają niewiele kalorii, więc mogą być spożywane przez osoby odchudzające się
  • Przyśpieszają przemianę materii

 

Kiszenie na całym świecie

 

Chociaż kiszone warzywa znasz z babcinej lub własnej kuchni, to wiedz o tym jak długą historię ma ten proces w sztuce kulinarnej. Prawie w każdym miejscu na  świecie, w taki czy inny sposób, kiszenie praktykowane było z miejscowych, ogólnie dostępnych dla mieszkańców regionu, warzyw.

Kiszenie więc, to metoda konserwacji żywności, która jest jedną z najstarszych. Dzięki jej stosowaniu, pożywienie przez wiele miesięcy jest zdatne do spożycia.

Tak jak w Polsce, również w Indiach wiele tysięcy lat temu kiszone były ogórki, u nas dodatkowo są to buraki czy pyszna kapusta.

Dzisiaj takie warzywa kiszone są dostępne praktycznie w każdym sklepie spożywczym czy markecie na półce, a wybór producentów jest przeogromny. Każdy, bowiem, ma własną recepturę.

 

Sklep internetowy z kiszonkami

 

Alternatywą mogą być sklepy internetowe. Znaleźć tam możesz, oferty które są niespotykane w sklepach stacjonarnych, a są to często proponowane przez twórców indywidualnych, nowe smaki oraz nowe produkty.

Jedną z takich ofert ma właśnie sklep Spiżarnia z kulturą, który w swoim asortymencie posiada takie perełki jak brukselka kiszona, ciecierzyca kiszona, kalafior kiszony i wiele innych wariacji smakowych jak na przykład fenkuł kiszony z pomarańczą!

Kompozycje smakowe są tutaj fascynujące, czytając opis tych produktów ślinka cieknie i zachęca do zakupu tych słoiczków z ciekawą etykietą. 

Brukselka w akompaniamencie chili i aromatycznego czosnku, albo cieciorka z tymiankiem, chrupiący kalafior, czy fenkuł z nutką egzotyki, to intrygująco brzmiące propozycje i tak rzadko spotykane w marketach. Jednak to może i dobrze, bo dzięki takim sklepom jak ten, możemy poznawać te interesujące propozycje, będące inspiracją ze wszystkich stron świata!

 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu, bo asortyment ten wprowadza w mało znany smakowy świat, który warto poznać swoimi zmysłami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl