Warzywa kiszone - ich rodzaje i moc

0
Warzywa kiszone - ich rodzaje i moc

Warzywa kiszone to wspaniały smak i moc korzyści dla zdrowia. Proces kiszenia, dawniej stosowany jako metoda konserwowania żywności, dziś staje się ważną kwestią dla tych, którzy chcą jeść zdrowo i w naturalny sposób wspierać swój organizm. Co warto wiedzieć na temat kiszonek?

Proces kiszenia i jego wpływ na wartość odżywczą warzyw

Kiszenie to proces fermentacji, podczas którego (pod wpływem pożytecznych bakterii) powstaje kwas mlekowy.  Fermentacja pozwala utrwalać warzywa (z czego chętnie korzystają działkowicze), wpływa też na ich smak. I choć w procesie kiszenia udział biorą bakterie, gotowe kiszonki są jednym z ważniejszych składników zdrowej diety.

Jak kiszone warzywa wpływają na nasze zdrowie?

Powodów, dla których warto sięgać regularnie po kiszonki, jest sporo. Bez względu na to, jakie warzywo zostanie poddane procesowi kiszenia, zachowana zostanie jego wartość odżywczą (witaminy i minerały). Można w nich znaleźć sporo witaminy C oraz witamin z grupy B, których niedobory mogą mieć fatalne konsekwencje. Dodatkową korzyścią będzie pojawienie się w kiszonce kwasu mlekowego. Ten naturalny prebiotyk ma szereg prozdrowotnych właściwości.

 

Kwas mlekowy:

- pomaga oczyszczać organizm ze szkodliwych toksyn;

- przywraca równowagę w organizmie;

- pomaga chronić się przed zbyt wysokim stężeniem „złego” cholesterolu;

- korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, co przekłada się na lepszą pracę przewodu pokarmowego i pomaga uniknąć wielu problemów z trawieniem;

- wspiera naturalną odporność organizmu.

 

Kto regularnie sięga po warzywa poddane procesowi fermentacji, ten może chronić się przed nadmierną ilością bakterii mogących wywołać problemy ze zdrowiem oraz przed drożdżakami, które przyczyniają się do osłabienia organizmu i znacznego pogorszenia samopoczucia. Dieta z warzywami kiszonymi pomaga też w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, co jest m.in. zasługą znajdującego się w nich błonnika.

 

Kiszone warzywa i ich rodzaje

Czy dieta z kiszonkami musi być nudna? Nie. Czasy, gdy w domowych spiżarniach kiszone warzywa reprezentowały tylko ogórki i kapusta minęły już dawno. Dziś kisi się wszystko – warzywa, owoce oraz warzywa z owocami.  Z jakich rozwiązań mogą skorzystać te osoby, które stawiają na dietę nie tylko zdrową, ale i różnorodną?

Dla tych, którzy lubą proste rozwiązania, ciekawym dodatkiem do diety może się stać kiszona marchewka, którą można doprawić kurkumą lub miodem. Alternatywą dla tradycyjnych warzyw poddanych procesowi fermentacji jest też kiszona brukselka – lekko kwaśna przekąska, która w okresie jesienno-zimowym stanie się rewelacyjnym wsparciem dla układu odpornościowego.

Na sklepowych półkach pojawia się również kiszony fenikuł z pomarańczą, nikogo nie dziwią kiszone buraki czy rzodkiewki. Wśród najpopularniejszych kiszonek znajduje się tez kimchi – koreański przysmak z kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkami (np. imbirem, czosnkiem i chili). Możliwości jest sporo, dzięki czemu włączenie kiszonych warzyw do diety staje się dla nas łatwiejszym i przyjemniejszym zadaniem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl