Kiszonki cieszą się wielkim powodzeniem, a przepisy na przysmaki z ich udziałem zyskują zwolenników. Popularność kiszonek ma też związek z coraz szerszą wiedzą na temat tego, w jaki sposób wpływają one na ogólny stan naszego zdrowia. Dlaczego warto włączyć je do swej diety?
O wartości kiszonek decyduje proces fermentacji. To popularna metoda konserwowania żywności, dzięki której warzywa i owoce mogą stać się jeszcze cenniejszym wsparciem dla naszego organizmu. Znajdujący się w kiszonkach kwas mlekowy sprawia, że zdrowa dieta pełna kiszonek wspiera nasz układ odpornościowy, a dodatkowo korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszych jelit.
Kiszonki mają niewiele kalorii, są zatem świetnym dodatkiem do menu dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Maja też ogromną wartość odżywczą, a w ich składzie pojawia się sporo witamin (m.in. A, C, E oraz B) oraz minerałów (m.in. sodu i potasu). Zdrowa dieta z takim dodatkiem może zatem wspierać nasz organizm, pomagać nam w walce ze złym cholesterolem oraz korzystnie wpływać na nasz układ nerwowy. Mniej problemów z przemianą materii, skuteczniejsza ochrona przed cukrzycą – oto kolejne powody, dla których warto docenić kiszone owoce i warzywa.
Co można kisić? Zwykle kisi się ogórki oraz kapustę, możliwości jest jednak więcej. Dynia, cukinia, burak, czosnek czy rzodkiewki –oto wybrane warzywa, które doskonale radzą sobie jako kiszonki. Nikogo nie powinny dziwić też kiszone owoce. Tu doskonale sprawdzają się cytryny, jabłka i gruszki, wielu zwolenników mają też kiszone śliwki.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty spizarniazkultura.pl/