Historycznie rzecz biorąc, nie zawsze było możliwe uprawianie świeżych warzyw przez cały rok. Dlatego ludzie opracowali metody konserwacji żywności, takie jak marynowanie i fermentacja — proces, który wykorzystuje enzymy do tworzenia zmian chemicznych w żywności.
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie przyrządzane z solonych sfermentowanych warzyw. Zazwyczaj zawiera kapustę i przyprawy, takie jak cukier, sól, cebula, czosnek, imbir i papryczki chili. Może również pochwalić się innymi warzywami, w tym rzodkiewką, selerem, marchewką, ogórkiem, bakłażanem, szpinakiem, szalotką, burakami i pędami bambusa.
Chociaż kimchi jest zwykle fermentowane przez kilka dni do kilku tygodni przed podaniem, można je spożywać na świeżo lub niesfermentowane, zaraz po przygotowaniu. To danie jest nie tylko wyśmienite, ale również oferuje wiele korzyści zdrowotnych
Właściwości buraków
Buraki są niedocenianym bohaterem żywienia. Należące do rodziny warzyw korzeniowych buraki (lub buraki, jak się je często nazywa) są gęstym źródłem niezbędnych witamin, minerałów i nieorganicznych azotanów. Dziwne więc, że być może nie słyszałeś o nich zbyt wiele.
Buraki, a w szczególności buraki fermentowane – zasługują na duże uznanie za korzyści zdrowotne, jakie mogą przynosić. Wykazano, że buraki poprawiają wyniki sportowe, chronią serce i zdrowie jelit, ułatwiają trawienie i chronią skórę przed oznakami przedwczesnego starzenia. Dodanie ich do diety to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić.
Buraki są powszechnymi warzywami korzeniowymi, które są spożywane w wielu potrawach na całym świecie. Wiadomo, że buraki mają kilka imponujących korzyści zdrowotnych. Są pełne niezbędnych witamin i minerałów.
Buraki są doskonałym źródłem:
- Błonnik
- Witamina B9
- Witamina C
- Potas
- Żelazo
Burak, zarówno w postaci stałej, jak i soku, jest bardzo korzystny dla poprawy ciśnienia krwi. Buraki mogą być również pomocne w zwalczaniu stanów zapalnych, poprawie zdrowia układu pokarmowego i wspieraniu zdrowia mózgu. Buraki można jeść na surowo, a nawet marynowane.
Fermentacja była historycznie wykorzystywana do produkcji żywności i napojów, takich jak wino, piwo, chleb, ser i jogurt. Dziś wiemy, że sfermentowana żywność zapewnia bogactwo korzyści zdrowotnych i dlatego ludzie jedzą teraz sfermentowane buraki. Fermentacja to sposób przetwarzania żywności, który polega na rozkładaniu cukrów za pomocą bakterii i drożdży. Pomaga to zachować żywność.
Większość produktów spożywczych jest fermentowana w procesie zwanym laktofermentacją. W pierwszej fazie solanka zabija złe bakterie. Drożdże przetwarzają cukier z ziaren w kwas mlekowy podczas drugiej części procesu fermentacji, a pozostałe dobre bakterie są odpowiedzialne za laktofermentację. „Lacto” pochodzi od gatunku bakterii o nazwie Lactobacillus. Ten szczep bakterii występuje w wielu roślinach, jogurtach i naszym własnym mikrobiomie.
Spożywanie sfermentowanej żywności, takiej jak kefir, kombucha i buraki kimchi, może zwiększyć ilość probiotyków lub pożytecznych bakterii w jelitach. Podobny efekt mogą mieć marynowane buraki. W szczególności sfermentowane buraki mają kilka konkretnych korzyści zdrowotnych.
Jak fermentowane buraki wpływają na organizm?
Teraz, gdy już wiesz, czym są sfermentowane buraki, przyjrzyjmy się bliżej, do czego nadają się sfermentowane buraki; w ten sposób możesz lepiej zrozumieć, co sfermentowane buraki robią dla ludzkiego ciała.
Poniżej omówimy niektóre z podstawowych, opartych na dowodach korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania buraków.
Fermentowane buraki na trawienie i cukrzycę
Wszyscy wiemy, że błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego trawienia, a buraki zawierają go dużo. W związku z tym są doskonałym pokarmem do utrzymania ruchu jelit i zapobiegania zaparciom.
Buraki zawierają również kwas foliowy, który między innymi pomaga w naprawie tkanek w przewodzie pokarmowym.
Jeśli chodzi o kontrolę poziomu cukru we krwi i cukrzycę, buraki okazały się niezwykle skuteczne w wielu badaniach.
Fermentowane buraki dla zdrowia jelit
A co ze sfermentowanymi burakami i probiotykami? Kiedy słyszymy słowa „fermentowane” lub „wyhodowane”, nasze umysły mimo wszystko przeskakują na probiotyki. To naturalne, ponieważ wiele sfermentowanych pokarmów jest rzeczywiście probiotycznych, co pomaga wprowadzać przyjazne drobnoustroje do przewodu pokarmowego i pozytywnie wpływa na mikrobiom. Niektóre przykłady sfermentowanej żywności to kapusta kiszona, kimchi, kombucha i jogurt naturalny.
W badaniu na zwierzętach z 2015 roku wykazano, że sfermentowany sok z buraków poprawia mikrobiotę jelitową i aktywność metaboliczną, a także wzmacnia hydrofilowe przeciwutleniacze.
Autorzy badania nawiązali również do „wysokiego potencjału antyrakotwórczego i antymutagennego” sfermentowanego soku z buraków.
Przyjazny dla jelit profil buraków doprowadził do pojawienia się takich produktów, jak shoty z buraków, które obiecują utrzymać równowagę jelit. Buraki (a także sok z buraków) są również regularnie umieszczane na listach pokarmów przyjaznych dla jelit.
Fermentowane buraki dla zdrowia serca
„Czy sfermentowane buraki mogą podnieść ciśnienie krwi?” to często zadawane pytanie. W rzeczywistości jest odwrotnie: buraki mają zdolność obniżania ciśnienia krwi w stosunkowo krótkim czasie dzięki swoim naturalnym azotanom.
Kiedy jemy buraki, nasz organizm przekształca azotany w tlenek azotu, który służy do rozszerzania naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ciśnienie krwi i poprawiając przepływ krwi.
Należy jednak pamiętać, że gotowanie buraków zmniejsza zawartość azotanów: gotowanie na parze, pieczenie lub wyciskanie soku to najlepsza droga. Płyny do płukania ust i guma do żucia również zapobiegają występowaniu konwersji tlenku azotu.
Oprócz azotanów, które są regularnie stosowane w leczeniu dusznicy bolesnej, buraki zawierają betainę – która pomaga łagodzić stany zapalne, chroni przed stresem środowiskowym i wspomaga wątrobę poprzez stymulację przepływu żółci do rozkładania tłuszczu.
Fermentowane buraki dla zwiększenia poziomu energii
Czy sfermentowane buraki dodają energii? Tak, robią. W każdym razie istnieją badania, które właśnie to pokazują.
Na przykład stwierdzono, że picie soku z buraków poprawiło „wytrzymałość sercowo-oddechową” u sportowców poprzez poprawę maksymalnego poboru tlenu (VO2 max), a także progu beztlenowego.
Buraki kimch mogą pomóc Ci dłużej ćwiczyć i zwiększyć wydajność. Porzuć przedtreningówki naładowane środkami pobudzającymi i zamiast tego sięgnij po buraki kimchi.
Czy kimchi ma jakieś wady?
Ogólnie rzecz biorąc, największym problemem związanym z bezpieczeństwem kimchi jest zatrucie pokarmowe. Ostatnio to danie zostało powiązane z epidemiami E. coli i norowirusa.
Mimo że sfermentowana żywność zazwyczaj nie zawiera patogenów przenoszonych przez żywność, składniki kimchi i zdolność adaptacji patogenów oznaczają, że nadal jest na nie podatna. W związku z tym osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą chcieć zachować ostrożność przy kimchi.
Ponadto zawartość azotynów w kimchi różni się w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania. W zależności od preparatu można zminimalizować zawartość azotynów. Ponadto zawartość histaminy w kimchi różni się w zależności od produktu i sposobu jego wytwarzania. To powiedziawszy, kupowanie kimchi z wiarygodnego źródła, jak Spiżarnia z Kulturą i prawidłowe przechowywanie kimchi może zminimalizować ryzyko wszelkich niepożądanych skutków.
Pochodzenie kimchi
Kimchi to kwaśne danie koreańskie, często przyrządzane z kapusty i innych warzyw. Ponieważ jest to żywność sfermentowana, zawiera wiele probiotyków.
Te zdrowe mikroorganizmy mogą zapewnić kimchi wiele korzyści zdrowotnych. Może pomóc w regulacji układu odpornościowego, promować utratę wagi, zwalczać stany zapalne, a nawet spowolnić proces starzenia.
Jeśli lubisz gotować, możesz nawet zrobić kimchi samodzielnie w domu, ale po co się trudzić, kiedy gotowe pełnowartościowe buraki kimchi znajdziesz w Spiżarni z Kulturą. W naszej ofercie znajdziesz buraki kimchi, ale nie tylko! Do naszej rodziny kimchi należą również: