W związku z promocją zdrowego i zarazem ekologicznego stylu życia coraz więcej osób zaczyna dostrzegać zalety warzyw i owoców. Warto sięgać nie tylko po ich surowe wersje, ale między innymi również kiszone, bowiem przynoszą organizmowi wiele korzyści. Wśród kiszonek szczególnie popularna jest kiszona kapusta i ogórki. O kiszonych burakach wspomina się znacznie rzadziej, co jest dużym błędem. Mają one nie tylko niewątpliwe walory smakowe, ale również zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin, dzięki czemu działają prozdrowotnie.
Kiszone buraki zagościły w ludzkim menu już wieki temu, choć ciężko jest dokładnie określić datę, kiedy to nastąpiło. Wiadomo, że warzywo to uprawiane było nawet przez starożytnych Greków i Rzymian. Warto wiedzieć, że kiszone buraki mogą zasmakować nawet tym, którzy nie gustują w zwykłych burakach. Dlaczego? Otóż dzieje się to za sprawą rozpadu geosminy w procesie fermentacji. Geosmina odpowiada za specyficzny, nieco ziemisty smak buraków, którego zwolennikami jest tylko część społeczeństwa. Co ciekawe, to geosmina jest sprawcą zapachu gleby tuż po deszczu.
Jeżeli nie macie czasu, aby samemu kisić buraki lub chcielibyście sprawdzić, czy taka wersja Wam odpowiada, koniecznie sięgnijcie po oferowane przez nas kiszone buraki w słupkach. Waga produktu razem ze słoikiem to 520 g, a netto około 270 g. Jesteśmy pewni, że nasze wyroby przypadną Wam do gustu. Dbamy o najwyższą jakość i wyjątkowy smak produktów. Są one całkowicie naturalne, pochodzą z lokalnych, ekologicznych upraw i nie zostały wzbogacone o sztuczne, szkodliwe dla zdrowia składniki. Istotne jest również to, że buraki kiszone cechują się niską kalorycznością. Mogą być zatem z powodzeniem spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Szczelne i bezpieczne zamknięcie słoika sprawia, że produkt może być bardzo długo przechowywany bez obawy, że ulegnie zepsuciu.
Kiszone buraki - źródło cennych składników odżywczych
Kiszone buraki są źródłem wielu niezbędnych człowiekowi witamin. Przede wszystkim są to witaminy z grupy B (zwłaszcza B6 i B12), witamina A, K, E, C oraz PP. Witaminy te są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, układu krążenia, a także korzystnie wpływają na wzrok, skórę, odporność, gospodarkę hormonalną organizmu i pamięć. Oprócz tego buraki kiszone wyróżniają się wysoką zawartością składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, kobalt czy fosfor. Dzięki temu mają bardzo korzystny wpływ na organizm i warto regularnie po nie sięgać.
Poza tym kiszone buraki to bogate źródło przeciwutleniaczy polifenolowych oraz flawonoidowych, które pomagają zwalczyć wolne rodniki, mogące stanowić duże zagrożenie dla naszego organizmu. W związku z tą właściwością warto spożywać buraki w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej. Wolne rodniki niestety bardzo często są jedną z przyczyn chorób nowotworych. Oprócz tego w burakach znajdziemy także saponiny i azotany, czyli cenne związki, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i wzmacniają funkcjonowanie serca. W dobie tak powszechnego występowania chorób związanych z układem krążenia jest to bardzo cenne. Prawdopodobnie dzięki azotanom i przeciwutleniaczom ,u osób, które regularnie spożywają buraki kiszone, znacznie maleje zawartość cukru we krwi, co również jest bardzo istotną właściwością.
Właściwości prozdrowotne kiszonych buraków
Warto wiedzieć, że kiszone buraki mają dużą zawartość kwasu mlekowego, powstającego podczas kiszenia, czyli fermentacji mlekowej. W związku z tym przyczyniają się one do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu, a także wspierają prawidłowy rozwój flory bakteryjnej w jelitach i jednocześnie spowalniają procesy gnilne. Dzięki temu są bardzo skuteczne jako profilaktyka przeciwgrzybicza. Warto spożywać je np. po kuracji antybiotykowej lub w przypadku różnych problemów z jelitami i układem pokarmowym. Polecane są osobom borykającym się z nieswoistym zapaleniem jelit, chorobą Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Udowodniono, że buraki mogą znacznie złagodzić dolegliwości związane z tymi przykrymi chorobami.
Oczywiście to tylko jedno z wielu korzystnych właściwości kiszonych buraków. Wykorzystywane są one wspomagająco podczas leczenia licznych chorób i przypadłości. Między innymi są skutecznym narzędziem do walki z anemią, a to za sprawą dużej zawartości kobaltu, który uczestniczy w tworzeniu erytrocytów - czerwonych krwinek. Korzystnie oddziałują również na kości, głównie za sprawą witaminy D. Oprócz tego buraki zawierają sporo błonnika i przyspieszają przemianę materii. W związku z tym są szczególnie polecane osób, które muszą się odchudzać lub mają problemy z dokuczliwymi zaparciami.
Dlaczego jeszcze warto jeść kiszone buraki? Przede wszystkim są one skuteczym sposobem na odkwaszenie organizmu, a także oczyszczenie go z niebezpiecznych toksyn. Jednocześnie jest to duże wsparcie dla pracy wątroby i nerek. Oprócz tego pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu, który jest przyczyną wielu chorób, np. miażdżycy i może prowadzić do zawałów oraz udarów. Udowodniono także, że regularne spożywanie kiszonych buraków może znacząco poprawić wydolność naszego organizmu, a także zwiększyć naszą wytrzymałość. Wiele osób przyznaje, że dodają one niezbędnej każdego dnia energii. Warto wiedzieć, że buraki kiszone są szczególnie polecane wegetarianom i weganom, bowiem są cennym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego. To właśnie tego składnika bardzo często brakuje osobom, które są na diecie bezmięsnej. Kiszone buraki są także polecane rekonwalescentom albo osobom borykającym się z przeziębieniem lub grypą. Pomagają one odzyskać siły, zwiększają apetyt, a także działają przeciwwirusowo. Właściwie dobrze jest spożywać je już od najmłodszych lat, bowiem poprawiają koncentrację, pamięć, pracę mózgu. To przydatna właściwość również dla seniorów, których pamięć nie funkcjonuje już tak, jak kiedyś. Po kiszone buraki mogą sięgać także alergicy, bowiem warzywo to może zmniejszyć dolegliwości i stany zapalne związane z uczuleniami. Wynika to z tego, iż podczas kiszenia w burakach zwiększa się zawartość kwercetyny, flawonoidu o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
Smakuj warzywa kiszone - jak jeść kiszone buraki?
Kiszone buraki stwarzają szerokie możliwości kulinarne. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych upodobań i kreatywności. Można spożywać je pod najróżniejszymi postaciami, toteż z pewnością każdy znajdzie odpowiedni wariant dla siebie. Przede wszystkim stanowią one doskonały dodatek do kanapek. Bardzo często zdarza się, że nie możemy już patrzeć na tradycyjny chleb z szynką lub serem, toteż takie warzywne urozmaicenie może znacznie poprawić nasz apetyt i smak śniadania. Może właśnie takie kanapki zasmakują w szkole Twojemu dziecku? Buraki polecane są również jako składnik surówek i sałatek. Sprawdzają się w połączeniu z różnymi przyprawami, które uwydatniają ich walory smakowe, np. liśćmi laurowymi. Wiele osób dodaje je także do mięs, np. rolad, zrazów itp. Dobrze smakują szczególnie w połączeniu z chrzanem. Nie można zapomnieć również o barszczu - buraki kiszone to świetna alternatywa lub dodatek do świeżych buraków. Barszcz oparty na kiszonych burakach smakuje naprawdę dobrze, wiele osób uważa, że wręcz znacznie lepiej niż tradycyjna wersja tej zupy. Oczywiście warto spożywać je także osobno, jako zdrową i smaczną przekąskę. To świetna alternatywa dla wysokokalorycznych i niekoniecznie korzystnych dla naszego organizmu batoników, chipsów, czekolady. Po opróżnieniu słoika z buraczków nie należy zapominać o pozostałym soku. Warto go wypić lub dodać do surówki, gdyż on także ma prozdrowotne właściwości.
Szereg korzyści wynikających ze spożywania buraków kiszonych oraz ich wszechstronne zastosowanie w gastronomii sprawia, że warto sięgnąć po oferowany przez nas produkt. Zapewniamy szybką wysyłkę i dogodne formy dostawy. Mamy nadzieję, że smak naszych buraczków Was zachwyci i od teraz będziecie mogli regularnie cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami. Smacznego!