Zdrowe i smaczne: kiszony kalafior - właściwości i przepisy

0
Zdrowe i smaczne: kiszony kalafior - właściwości i przepisy

Świat kiszonek to prawdziwa skarbnica zdrowia, smaku i kulinarnych możliwości. Wśród nich wyjątkowe miejsce zajmuje kiszony kalafior. Nie tylko smakuje wyjątkowo – długotrwałe fermentowanie zwiększa liczbę prozdrowotnych właściwości, które posiada to warzywo.

Jakie właściwości ma kiszony kalafior?

Kiszenie – naturalny proces fermentacji – ma zbawienny wpływ na kalafior. W rezultacie otrzymujemy produkt o zwiększonej wartości odżywczej i lekkostrawności. Kiszony kalafior to przede wszystkim źródło probiotyków – mikroorganizmów, dzięki którym poprawia się kondycja i ogólne zdrowie naszego układu pokarmowego. Ale to nie wszystko - kalafior kiszony to także bomba witaminowa. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K oraz prowitaminę A.

Proste przepisy na dania z kiszonego kalafiora

Kiszony kalafior wspaniale komponuje się z różnymi produktami, stanowiąc podstawę smakowitych dań. Oto dwa proste przepisy, które pokochacie.

Sałatka z kiszonego kalafiora

Składniki:

  • 1 mały kiszony kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Kalafiora i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy drobno. Mieszamy wszystkie składniki z oliwą, solą i pieprzem. Gotowe!

Zupa krem z kiszonego kalafiora

Składniki:

  • 1 kiszony kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania: Kalafiora, ziemniaki i cebulę kroimy w kawałki i dusimy na maśle. Po kilku minutach dodajemy bulion i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl