Szukasz pomysłu na obiad wegański? Kuchnia indyjska to skarbnica inspiracji!

0

Obiad jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Na pewno masz swoje ulubione dania, które chętnie często przygotowujesz. Są jednak takie dni, kiedy chcesz spróbować czegoś nowego. Masz już dość kulinarnej rutyny. Siadasz wtedy zrezygnowany i myślisz: „dziś na obiad nie zjem nic”. Szczególnie jeśli od niedawna jesteś na diecie wegańskiej. Oznacza to rezygnację ze wszystkich produktów odzwierzęcych: mięsa, owoców morza, ryb, jajek, nabiału, a nawet miodu. Możliwości jest, więc dużo mniej niż dotychczas. Rozwiązaniem tej patowej sytuacji jest stworzenie listy obiadowych inspiracji. Na pewno oszczędzi Ci to dużo czasu, który tracisz na wpatrywanie się w półki lodówki. Zatem - jaki obiad wegański przygotować?

Kuchnia indyjska skarbnicą pomysłów

Kuchnia indyjska jest jedną z bogatszych i bardziej zróżnicowanych kuchni świata. Ma to związek z różnorodnością etniczną, religijną i narodowościową tego kraju. W naszej świadomości utrwaliło się jej pewne wyobrażenie. To zrozumiałe, bo ma ona kilka stałych punktów. Ogromna ilość aromatycznych przypraw, kolorów, warzyw i owoców to jej flagowe elementy. I z tym na pewno Ci się kojarzy. Pewnie też z wegetarianizmem, ale czy z weganizmem? No właśnie. Wegan jest tam „niewielu”. Zważywszy na liczbę ludności Indii, to i tak pewnie pokaźna suma. Spokojnie, dużą część przepisów bardzo łatwo dostosować do zasad wegańskiej kuchni. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować na obiad wegański!

Bez przypraw ani rusz!

Przyprawy są sercem kuchni indyjskiej. Jej dania należą do najbardziej aromatycznych, dlatego musisz zaopatrzyć się w ich cały arsenał. Do najczęściej stosowanych należą: chili (sproszkowane lub w całości), kurkuma, kumin, ziarna i liście kolendry, czosnek, anyż, liście kozieradki, liście curry, goździki, cynamon i asafetyda (używana przez część Hindusów, jako zamiennik cebuli). Z kolei słodkie przyprawy często aromatyzuje się szafranem, wodą różaną czy kardamonem. Możesz skorzystać też z gotowych mieszanek przypraw. Do najpopularniejszych należą: garam masala, chana masala, tandoori masala czy curry. Z nimi wegański obiad nabierze wielowymiarowości w smaku!

Obiad wegański, który Cię zachwyci! Inspiracje

Weganizm przeżywa w Indiach swój rozkwit. A dania na bazie roślin stają się tam coraz popularniejsze. Poniżej znajdziesz 5 pomysłów na pożywne, sycące i zdrowe posiłki kuchni wegańskiej.

Chana Masala

Szukasz pomysłu na wegański obiad z ciecierzycą? Dobrze trafiłeś! Chana oznacza ciecierzycę, a słowem masala określa się w Indiach mieszankę przypraw. Więc Chana Masala można opisać, jako warzywne curry, pełne aromatycznych przypraw, imbiru, czosnku, pomidorów i rzecz jasna — ciecierzycy. Jedynym niewegańskim składnikiem, który możesz spotkać w przepisach, jest ghee – rodzaj klarowanego masła. Jednak z powodzeniem możesz zastąpić je olejem roślinnym.

Dal z czerwonej soczewicy

Bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja na wegański obiad. Do tego, pyszna, zdrowa, bogata w białko i rozgrzewająca! Przypomina bardzo gęstą zupę lub coś w rodzaju gulaszu. Głównym składnikiem dania jest oczywiście czerwona soczewica. Oprócz niej będzie Ci potrzebna cebula, czosnek, pomidory, mleko kokosowe i naturalnie masa przypraw, w tym: garam masala, kumin czy imbir. Dal możesz podawać, np. z ryżem.

Warzywne Biryani

To danie przeznaczone wprost dla miłośników ryżu! Jednocześnie to jedno z klasycznych dań kuchni indyjskiej. Najprościej mówiąc to ryż gotowany z warzywami i mnogością przypraw, m.in.: liści laurowych, gałki muszkatołowej, kardamonu, goździków, kolendry, imbiru, anyżu gwiaździstego. Do przygotowania biryani najlepiej użyć ryżu basmati. Jeśli chodzi o warzywa, to najczęściej wybierane są: marchewki, ziemniaki, groszek czy kalafior. Często dodaje się też grzyby dla wzbogacenia aromatu. Jeśli w przepisie zauważysz ghee, nie rezygnuj z gotowania. Po prostu zastąp je olejem roślinnym. Biryani Cię nie zawiedzie. To jedno z tych dań, które potrafią rozbudzić zmysły!

Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo)

To bardzo dobrze znany kaszmirski przepis. Tradycyjnie danie przygotowuje się z młodych, małych ziemniaków gotowanych na małym ogniu w sosie jogurtowym z dodatkiem kopru włoskiego, imbiru i przypraw. Aby zmienić je w wegański posiłek, zamiast jogurtu użyj mleka kokosowego i odrobiny soku z cytryny lub limonki. To takie proste!

Wegański Palak Paneer z tofu

Palak paneer to bardzo popularne łagodne curry. Składa się z kremowego sosu ze szpinakiem i indyjskim serem paneer. Tradycyjnie do sosu często dodawana jest śmietana. Ty możesz zmienić je w danie wegańskie. Wystarczy, jeśli paneer zamienisz na tofu, a śmietankę na orzechy nerkowca. Gotowe — oto propozycja na sycący wegański obiad z tofu. Na blogach kulinarnych znajdziesz masę przepisów. Zainspiruj się! Palak paneer to dobra okazja na zjedzenie dużej ilości szpinaku.

Pomysły wyżej to tylko niewielki ułamek tego, co możesz wyczarować w kuchni, czerpiąc inspiracje z bogactwa kuchni indyjskiej! Mieszaj przyprawy, zmieniaj składniki, twórz nowe kombinacje tradycyjnych dań! Inspiracji szukaj na blogach kulinarnych w książkach kucharskich lub w sklepach. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, pyszny wegański posiłek możesz kupić w słoiku. To jest świetne rozwiązanie na wegański obiad na szybko!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl