Kasza gryczana już od dawna jest doceniana za swój korzystny wpływ na organizm. Czy wiedziałeś jednak, że jej kiszoną wersję można wykorzystać do tworzenia jeszcze bardziej zdrowotnych potraw? Piękny kwasowy smak, pełen składników odżywczych - kiszona kasza gryczana to prawdziwa skarbnica zdrowia, która zasługuje na stałe miejsce w twojej kuchni.
Wegańska zapiekanka z kiszonych warzyw i kaszy gryczanej
Ta pyszna, rozgrzewająca zapiekanka, w której wykorzystasz kiszoną kaszę gryczaną z pewnością zyska miano hitu wśród twoich gości. Do tego dania możesz dodać dowolne kiszone warzywa - kapusta, buraki czy ogórki idealnie skomponują się z kwasowym smakiem kaszy gryczanej.
Chłodnik na bazie kiszonej kaszy gryczanej
Kiszoną kaszę gryczaną możemy wykorzystać również do przygotowania zimnej, odświeżającej zupy na gorące dni. Proponujemy tradycyjny chłodnik litewski na bazie kefiru i kiszonych warzyw, z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej. Taka odmiana na pewno zachwyci Waszych bliskich!
Buddha bowl - modny i zdrowy obiad
Buddha bowl, czyli miska pełna zdrowia, to jeden z trendów gastronomicznych ostatnich lat. Można w niej zawrzeć wszystko, co zdrowe i pyszne. Nie może w niej zabraknąć kolorowych warzyw, białka i zdrowych tłuszczów. A co powiemy na dodatek kiszonej kaszy gryczanej? Pyszne, odżywcze i oryginalne danie gotowe w kilkanaście minut!
Kaszotto z kiszoną kaszą gryczaną
Jak o wykorzystaniu kaszy gryczanej moglibyśmy zapomnieć o kaszotto? Ta wersja popularnego dania na bazie ryżu z pewnością was zaskoczy! Kiszoną kaszę gryczaną poddajemy procesowi gotowania i dodajemy do niej ulubione dodatki - pieczarki, cukinię, czy pomidory suszone. Efekt? Pyszne, sycące danie, które zadowoli każde podniebienie.