Czym właściwie jest kiszona kapusta?

0
Czym właściwie jest kiszona kapusta?

Kapustę kiszoną, inaczej nazywaną kapustą kwaszoną, zna zapewne każdy z nas. Być może nie wszyscy ją lubią, przez jej charakterystyczny smak czy zapach, jednak zazwyczaj każdy z nas wie dobrze, że kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. Mówiły to nam zwykle nasze mamy czy babcie, jednak skąd rzeczywiście biorą się te dobroczynne właściwości kapusty dla naszego zdrowia? Otóż możemy się długo zastanawiać, skąd kiszona kapusta zyskała swój fenomen, dlaczego jest ona tak popularna i tak często ją przygotowujemy i jemy, jednak niezaprzeczalny jest fakt, iż zdecydowanie posiada ona różne właściwości prozdrowotne i przynosi korzyści naszemu organizmowi, kiedy ją spożywamy.


Czym właściwie jest kiszona kapusta?


Wszyscy zapewne wiemy, jak wygląda i jak smakuje kiszona kapusta, jednakże dla ścisłości, gdyż może nie wszyscy wiedzą, jak się ją przyrządza, kiszona kapusta jest drobno pokrojoną kapustą, poddaną procesowi kiszenia, czyli procesowi, który konserwuje żywność. Żeby przeprowadzić proces kiszenia, należy kapustę zasolić oraz poddać fermentacji, z udziałem bakterii mlekowych. To właśnie dlatego kiszona kapusta posiada tak charakterystyczny kwaśny smak i specyficzny zapach. Mimo iż procesy fermentacji kojarzą nam się zazwyczaj z zepsutym jedzeniem, nie zawsze tak jest. Kiszonki, bo właśnie tak nazywa się produkty spożywcze poddawane procesom kiszenia, czyli właśnie fermentacji, są uważane za bardzo zdrowe i przynoszące wiele korzyści naszemu zdrowiu. Nie wszystko jednak, co sfermentuje, nadaje się do spożywania. Warto więc rozróżniać, kiedy fermentacja jest pożądana, a kiedy niekoniecznie. W przypadku kapusty oczywiście kiszenie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, a sama kapusta kiszona jest uwielbiana przez wiele osób. Co ciekawe, warto wiedzieć, iż kiszona kapusta jest wbrew pozorom bardzo nisko kaloryczna, w związku z czym może być odpowiednim składnikiem diety dla wszystkich osób, które chciałyby się odchudzać i zachować smukłą sylwetkę.


Skąd w ogóle wzięła się kiszona kapusta?


Uważa się, iż kiszona kapusta wywodzi się z epoki średniowiecza, która jak zapewne wiemy, opierała się w dużej mierze na wierze i religii, a co za tym idzie, bardzo często poszczono i nawet przeprowadzano głodówki. Takie postępowanie często wywoływało na przykład niedobory witaminowe czy ubytki wielu innych składników, a także wręcz zmuszało ludzi do znajdowania nowych sposobów do długiego przechowywania żywności i głowienia się, jak można byłoby ją odpowiednio zakonserwować, by służyła jak najdłużej, zachowując przy tym swoje wartości odżywcze. Opracowano wtedy sposób na kiszenie kapusty, którą zajadali się praktycznie wszyscy należący do bogatszych rodzin. Sposób kiszenia był wtedy bardzo prosty – cięło się kapustę na paski, umieszczało się je warstwami w kamiennych naczyniach, a każdą warstwę posypując solą. Na koniec oczywiście potrzebny był czas, ponieważ taka kapusta kisiła się około miesiąca. Inna historia, nawiązująca do pierwszych historycznych wzmianek o kiszonej kapuście dotyczy żeglarzy, którzy przygotowywali kiszoną kapustę i jedli ją w celu unikania chorób morskich, a więc spożywano ją w celach typowo zdrowotnych.


Zastosowanie kapusty kiszonej


Jeśli chodzi o zastosowanie kiszonej kapusty, może być ono bardzo rozległe. Można ją spożywać oczywiście na surowo, jeśli ktoś tak lubi. Często dodaje się też wtedy do niej marchewkę. Może być spożywana samodzielnie, a równie dobrze może być ona głównym składnikiem surówek. Innym sposobem na podawanie kapusty kiszonej, jest jej gotowanie, co stanowi między innymi główną bazę takich dań jak bigos i podobnych. Gotowana kapusta bardzo dobrze sprawdzi się również jako farsz do wielu dań, na przykład do pierogów, do naleśników, do krokietów, czy także do rogali z ciasta drożdżowego. Jeśli chcemy podawać gotowaną kapustę kiszoną jako farsz, warto ją także wzbogacić o podgotowane grzyby. Kiszona kapusta jest także świetnym dodatkiem do dań z makaronem czy do zapiekanek, a ugotowana samodzielnie sprawdzi się w duecie z jakimś dobrym mięsem. Do kompletu można wtedy dodać także ziemniaki lub pyzy i również będą one rewelacyjnie pasowały. Co więcej, kiszona kapusta może być także głównym składnikiem zup, albo równie dobrze służyć jako dodatek do zup. W tym celu można właśnie z niej ugotować jakąś zupę, dodając do tego inne warzywa, lub też, co nie jest aż tak często spotykane, do już ugotowanej zupy, na przykład do grochówki, można włożyć zaraz przed podaniem odrobinę surowej kapusty kiszonej, co pozwoli uzyskać całkiem inny smak, niż gotowana w zupie kapusta.


Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej


Jeśli chodzi o zdrowotne korzyści, które wynikają ze spożywania kiszonej kapusty, jest ich bardzo wiele, o czym już zostało wspomniane wcześniej. Kapusta nie tylko zaskakuje swoim ciekawym i charakterystycznym smakiem, ale także potrafi bardzo dobrze wpływać na nasz organizm.
- Przede wszystkim warto zaznaczyć, iż kapusta kiszona jest naprawdę bardzo wielkim źródłem witaminy C. To właśnie dlatego tak często stosowano ją dawniej po okresie postu, czy też jedli ją żeglarze w celu unikania chorób, ponieważ chcieli oni jak najbardziej zapobiegać ubytkowi witaminy C, gdyż właśnie to było przyczyną częstych chorób, o które niestety łatwo podczas żeglowania czy po długim czasie niejedzenia bądź skąpego jedzenia. Zawartość witaminy C w kapuście bardzo pozytywnie wpływa na naszą jamę ustną, a dokładniej o utrzymanie odpowiedniego stanu dziąseł i jamy ustnej. Co więcej, osoby, które znają się nieco bardziej na kosmetologii, na pewno potwierdzą, iż witamina C ma wręcz ogromny pozytywny wpływ na naszą skórę. Otóż zapobiega ona procesom starzeniowym skóry, a także zapewnia odpowiednią regulację syntezy kolagenu oraz melaniny, przy czym można odnotować jej pozytywny wpływ również na paznokcie czy włosy. Witamina C może nam także posłużyć jako naturalna bariera ochronna, broniąca nas przed negatywnym wpływem promieni słonecznych na naszą skórę. Niezaprzeczalny jest także pozytywny wpływ witaminy C na naszą odporność, co więc wskazuje na fakt, iż kiszoną kapustę można ze spokojem spożywać w celu podwyższenia stopnia naszej odporności.
- Kiszona kapusta zawiera także dużo błonnika oraz specjalne bakterie, które regulują pracę naszego układu pokarmowego, a co za tym idzie, między innymi potrafią wesprzeć nas w walce z zaparciami, obniżają cholesterol, a także mogą posłużyć profilaktycznie w celu nabrania odporności przeciwko niektórym chorobom. Poza błonnikiem kwaszona kapusta zawiera także tak zwane przeciwutleniacze, które również zapobiegają występowaniu niektórych chorób, między innymi takich jak na przykład nowotwory różnych organów naszego ciała.
- Kapusta kiszona również bardzo dobrze wpływa na kondycję naszego wzroku, co można zawdzięczać zawartości takich składników, jak na przykład luteina. Zdecydowanie więc warto spożywać kwaszoną kapustę w przypadku, kiedy ktoś ma problemy ze wzrokiem.
- Odnotować można także bardzo pozytywny wpływ kwaszonej kapusty na nasze zdrowie psychiczne, poprzez wspieranie pracy mózgu, a także obniżając poziom stresu. Co więcej, kiszona kapusta wspomaga także naszą pamięć.
- Co ciekawe, kiszona kapusta potrafi także regulować poziom glukozy w naszej krwi, dzięki czemu może być bardzo przydatna i wspierająca w diecie osób z cukrzycą. Dodatkowo także kiszona kapusta zawiera żelazo, będące idealnym środkiem zapobiegającym anemii, czyli niedokrwistości.


Lepiej kupić kiszoną kapustę czy przygotować własną?


W wielu domach dosyć często przyrządza się kiszoną kapustę, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jest to na przykład dobry sposób, jeśli ktoś chciałby mieć takiej kapusty bardzo duże ilości w swoim domu. Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie i można własnoręcznie przygotować taką kwaszoną kapustę, jednakże trzeba się liczyć niestety z czasem, który należy zainwestować w przygotowanie tej kapusty, a także sporą dość ilością włożonej pracy w jej przygotowanie. Żeby samodzielnie wykonać kiszoną kapustę w swoim własnym domu, wystarczy odpowiednio drobno posiekać kapustę w cienkie paski, czyli tak właściwie poszatkować kapustę, następnie jej małą część ułożyć w naczyniu, w którym będziemy kisić, a także posypać dość obficie solą i dokładnie oraz porządnie ugnieść warstwę. Należy tak postępować z każdą kolejną warstwą, a później wystarczy odczekać odpowiedni czas, by kapusta zdążyła sfermentować i nabrać swoich prozdrowotnych właściwości oraz charakterystycznego smaku. Oczywiście, jeśli chodzi o osoby, którą nie lubią w domu przygotowywać takiego rodzaju jedzenia, lub też na przykład nie chcą mieć u siebie sporych ilości kapusty, zdecydowanie warto po prostu taką kapustę sobie zakupić. Wiele sklepów oferuje bardzo dobrze i porządnie przygotowaną kapustę, która być może będzie nawet wzbogacona o jakieś ciekawe przyprawy, które nadadzą dodatkowego charakterystycznego smaku kapuście. Wszystko to już zależy od nas samych, czy wolimy taką kapustę kiszoną bądź też kwaszoną przygotować samodzielnie w domu i czerpać satysfakcję z jej przygotowania, czy być może wolimy zakupić od razu kapustę kiszoną, mieć ją u siebie już w pełni gotową, którą wystarczy wyłożyć z pojemnika i zacząć jeść, w zależności oczywiście od tego, czy kupujemy surową kapustę kiszoną, czy też kapustę kiszoną gotowaną.
Doskonale wiemy już, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę. Wiemy przede wszystkim o tym, jaki prozdrowotny ma ona wpływ na nasz organizm i na nasze ciało. Między innymi w pozytywny sposób działa na naszą skórę, paznokcie, czy także włosy, ale również wspomaga prace układu pokarmowego i trawiennego, a także może nawet zapobiegać występowaniu wielu różnych chorób. Taka kiszona kapusta ma bardzo wiele zastosowań, w związku z czym z powodzeniem można stosować ją jako dodatek do wielu dań, będący także naturalnym środkiem wspomagającym nasze zdrowie, a przy tym będzie także niezwykle smaczna. Tak naprawdę za pomocą kiszonej kapusty można nawet zafundować sobie samemu kurację witaminową, na przykład podczas przeziębienia, czy po prostu czasu, kiedy trochę tych witamin nam jednak brakuje.

KAPUSTA KISZONA

KAPUSTA KISZONA

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl