Kimchi to zdrowa przekąska w formie kiszonki. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom oraz obecności naturalnych probiotyków, sprawia że jest coraz chętniej kupowane przez osoby lubujące się w Azji, ale także doceniane jest przez rodzimych smakoszy kiszonek. W naszym sklepie posiadamy propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego miłośnika tych specjałów. Sprawdź już dzisiaj jakie produkty możesz zamówić dla ciebie i twoich najbliższych!
Jakie właściwości prozdrowotne ma kimchi?
Jak wszystkie kiszonki, kimchi posiada
wiele mikroelementów, witamin i składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na ogólne funkcjonowanie organizmu.
Kimchi, jak każda kiszonka może być przepisem złożonym, ale też prostym pod względem ilości składników w nim zawartych, W Korei, jak i wielu innych państwach azjatyckich kimchi przyjęło się jako jedna z najpopularniejszych przystawek oraz dodatków do dań głównych. A każda gospodyni ma swój sposób na jego przygotowanie. Podstawowy przepis jaki krąży na świecie mówi o kiszeniu w ciągu 24 godzin, jednakże najlepiej spożywać ten dodatek nawet po kilku tygodniach kiszenia. Gotowy produkty które znajdziesz w ofercie naszego sklepu, to propozycje, które nie potrzebują tego procesu. Możesz od razu przystąpić do kosztowania, jak tylko otrzymasz przesyłkę z
kimchi.
Produkty, które są dostępne w naszym sklepie to naturalne kiszonki, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego smakosza azjatyckiej kuchni. Rodzina produktów, które są dostępne w tej kategorii to propozycja dla tych, którzy chcą przy stole poczuć się niczym turysta w koreańskim lokalu.
Kimchi może być zarówno stałym bywalcem Twojego menu, ale też dodatkiem, który świetnie urozmaici Twoją dietę. Propozycje, które znajdziesz u nas to zarówno wersje łagodne, ale też znajdą się takie, które z uznaniem zostaną przyjęte przez miłośników pikanterii. Niezależnie od tego czy jesteś miłośnikiem Korei i Azji dalekowschodniej, to
kimchi powinno na stałe znaleźć się w twojej lodówce. Propozycje które są dostępne w sklepie to idealne rozwiązanie dla tych, którzy są zabiegani, ale chcieliby zacząć zdrowo się odżywiać. Ta charakterystyczna przystawka jakim jest
kimchi to świetny sposób na wprowadzenie azjatyckiej kuchni w progi twojego domu.
Przede wszystkim warto spojrzeć również w stronę właściwości prozdrowotnych takich kiszonek. Zawierają one mnóstwo antyoksydantów, karotenu, kapsaicyny, błonnika, żelaza oraz witaminy A, B1. Nie od dzisiaj wiadomo, że kiszonki to również świetna przekąska bądź pozycja uzupełniająca i główne dania. Dzięki swojej niskiej kaloryczności i wysokiej wartości odżywczej dobrze jest pod uwagę ich obecność w diecie. Gdy nawet najdzie cię ochota na przekąskę która jest lekko słodka bądź nawet ostra, to kimchi idealnie wpisze się tutaj w twoje nawyki żywieniowe. Kimchi, które znajdują się w naszej ofercie to propozycje nietuzinkowe oraz zapewniające niesamowite doznania smakowe. Mogą być twoje nawet w ciągu kilku dni!
Skąd wzięło się kimchi?
Kimchi jednoznacznie jest kojarzone z obiema Koreami. Danie to powstało prawdopodobnie w VII, gdzie występowało jako przystawka. Dopiero kilka wieków później Koreańczycy zaczęli dodawać sossojowy, który jest kwintesencją smaków tego azjatyckiego dodatku. Najczęściej jest wykonane z kapusty pekińskiej, papryki oraz dodatków przyprawowych i warzywnych. Każdy przepis jest właściwie niepowtarzalny i praktycznie każdy Koreańczyk czy miłośnik kuchni azjatyckiej jest w stanie podać minimum kilka przepisów na tą przystawkę. W wiekach przeszłych, rodowici Koreańczycy, ze względu na ubogą dietę, która wynikała głównie z problemów ówczesnego państwa, potrafili zrobić kiszonki właściwie ze wszystkiego. Jedną z najwcześniej zanotowanych wersji przepisu na kimchi jest właśnie ten z kapusty pekińskiej, która została sprowadzona z Japonii. Z biegiem lat przepis na kimchi tak wyewoluował, że ciężko jest stwierdzić który tak naprawdę jest tym orginalnym w 100%. Jednak my z całą pewnością możemy stwierdzić fakt, że kimchi które jest dostępne w naszym sklepie, dorównuje jakością nawet tym najbardziej wyrafinowanym propozycjom z Korei Południowej.
Papryczki chili, które są jednym z głównych składników kimchi, zostały sprowadzone do Korei przez Japonię. Dzięki rozwijającej się gospodarce Korei, dieta Koreańczyków została wzbogacona przez kapustę pekińską, którą również dobrze przyjęła się w lokalnych smakach. Przez wiele lat, a nawet wieków, przepis ewoluował do obecnej postaci, a dzięki możliwościom, jakie daje różnorodność dostępnych warzyw, zaczęto przygotowywać kimchi na różne sposoby. Dzięki procesowi fermentacji kimchi może być gotowe do spożycia nawet w ciągu jednego dnia. Jednak zaleca się, zgodnie z oryginalnym przepisem, fermentować nawet ponad miesiąc. Jeśli jednak nie masz czasu, a chciałbyś lub chciałabyś spróbować wysokiej jakości produktu, to nasz sklep jest w stanie zaoferować kimchi najbardziej zbliżone do oryginalnej receptury.
"Shimchae" w języku koreańskim dosłownie oznacza solenie warzyw. 5 i powstaje przede wszystkim przez natarcie warzyw i kapusty pekińskiej dużą ilością soli. Taka kiszonka może być przechowywana nawet przez ponad pół roku nic jej się nie stanie. Będzie tak samo dobra jak przy pierwszym uchyleniu wieczka tuż po otworzeniu słoika. Danie to może być przygotowane również z rzepy, dyni, marchewki, imbiru, czosnku czy nawet z rzodkwi i rzodkiewki, które doskonale czują się w naszym klimacie. Różnorodność warzyw, które mogą być użyte do przygotowania kimchi jest niesamowita! Natomiast dodatki takie jak pestki dyni, słonecznika czy nawet pistacji to miłe urozmaicenie nawet najbardziej prostego przepisu na kimchi. Nawet najbardziej wymagające podniebienia będą mogły znaleźć w naszej ofercie propozycje, które sprawdzą się jako wspaniały dodatek do ryżu czy tradycyjnych dań azjatyckich, przygotowywanych w domowym zaciszu. Tradycyjna receptura naszych produktów to również gwarancja smaku i pewność, że na Twoim stole znajdzie się
kimchi, które go nie powstydziłaby żadna azjatycka restauracja!
Co można dodawać do kimchi?
Najbardziej tradycyjny przepis zakłada dodanie z sosu sojowego oraz płatków rybnych, które są jednym z najbardziej popularnych produktów w Azji dalekowschodniej. Są one dodawane właściwie do większości potraw jako świetna baza pod rybne potrawy taki jak zupy, rameny czy nawet sushi i kimbap. W sklepach najczęściej można spotkać odmianę czerwoną
kimchi, którego barwa wynika z dodania ogromnej ilości papryki wędzonej lub zwykłej (w proszku), a także płatków chili, które dodają tego specyficznego posmaku. Ponadto świetnym dodatkiem do
kimchi i jest również imbir i czosnek. Wpływają na zwiększenie twojej odporności, co szczególnie jest ważne w miesiącach jesiennych i zimowych ze względu na zmienne temperatury i różnorodną pogodę. Niezależnie od szerokości geograficznej, w której znajdujesz się na co dzień, powinieneś lub powinnaś dobrze zadbać o swoją formę i odporność.
Świetnym dodatkiem, który może być dodany do kiszonek są różne rodzaje cebuli oraz marchew. Aby uzyskać kimchi o nieco ostrzejszym smaku warto zwrócić się w kierunku produktu, który ma w sobie ostrą odmianę cebuli. Natomiast marchewka osłodzi nieco twoje główne danie. Jak widać kimchi ci może być nawet nieco słodsze od tradycyjnego, albowiem można do niego nawet wrócić takie warzywa i owoce jak dynia, jabłko czy gruszka, które świetnie znoszą proces kiszenia. Dzięki naszym produktom już nie musisz godzinami siedzieć w kuchni i czekać aż twoja kiszonka odpowiednio sfermentuje. Teraz możesz w bardzo prosty sposób zaopatrzyć się w produkt wysokiej jakości, który został skomponowany tak, by zapewnić organizmowi wszystko to co najlepsze z natury. Można powiedzieć, że proces fermentacji to jeden z najbardziej powszechnie występujących zjawisk w naszej naturze. Dlatego też warto skierować się stronę naturalnych produktów, które mogą wspomóc nasze codzienne funkcjonowanie.
Mimo, iż przepis na kimchi powstał stosunkowo niedawno, to z biegiem lat zostało uznane za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Ogromna dawka witaminy C i duża ilość antyoksydantów pozwala na skuteczną walkę z przeziębieniem, coroczną grypą, a nawet poważniejszymi powikłaniami pogrypowymi. Kimchi powinno być traktowane jako środek wspomagający leczenie, a także jako idealne uzupełnienie diety w trakcie zdrowienia. Dzięki obecnym probiotykom kimchi dba o prawidłową regenerację układu pokarmowego, który był narażony na infekcje czy styczność z mocnymi lekami. W ramach profilaktyki warto chociaż raz dziennie spożywać tą kiszonkę jako dodatek do naszych codziennych dań. Niezależnie od twojego stanu zdrowia, kiszonki powinny być stałym elementem twojego codziennego menu. Dlatego wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy szukają zdrowej alternatywy do wszechobecnych fast foodów i wysoko przetworzonej żywności.
Dlaczego warto jeść kimchi?
Kimchi, jak większość kiszonek jest niesamowitym źródłem dodatkowych witamin oraz mikroelementów. Nie bez powodu Azjaci w miesiącach zimowych uznają kimchi za jedną z najbardziej rozgrzewających przystawek jakie można podać podczas posiłku. Niezależnie od tego czy wybierzesz wersję ostrą czy też pikantną, każda z nich, będzie świetnym uzupełnieniem obiadu bądź kolacji w chłodny jesienny lub zimowy wieczór. Receptura, która jest zawarta w naszych produktach inspirowana jest oryginalną, pochodzącą z Korei. Niezależnie od tego jaki produkt zostanie użyty do wyprodukowania żółtego, czerwonego bądź zielonego kimchi, każde z nich zasługuje na miejsce w twoim menu. Warzywa powinny być obecne w diecie każdego z nas, gdyż zapewniają one odpowiedni balans witamin i składników odżywczych.
Kimchi to idealne uzupełnienie dań, które mogą zagościć właściwie w każdym domu, w którym znajdzie się miejsce dla nowości. Jak już wspomniano przekąska ta może być zarówno jednym z głównych składników dania jak i jedynie dodatkiem do bardziej wystawnego obiadu. Różnorodność składników pozwala na szerokie zastosowanie w kuchni. W rodzimej kuchni koreańskiej istnieje ponad 150 przepisów kimchi. Każdy jest inny, co dowozi różnorodności w azjatyckich kulinariach. W zależności od użytych dodatków, może mieć nutę słodkości, ale też może wyróżniać się niecodziennym połączeniem takich smaków jak dynia, chili czy nawet miód. Podstawowym wariantem jest jednak to, w którym dominuje smak chili. Związane jest to bowiem z tym, że papryka słodka i ostra jest jednym z najbardziej popularnych składników kimchi.
Oferta naszego sklepu zakłada jednak możliwość spróbowania różnych wariantów smakowych kimchi. Znajdziesz tutaj smaki łagodne, średnio ostre i pikantne. W zależności od dobranych dodatków będziesz mógł lub mogła spróbować i wybrać najlepsze dla siebie. Dzięki optymalnym cenom i wysokiej jakości, zapewniamy produkty, które powinny znaleźć się w spiżarni każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. Ponadto będąc na diecie dobrze jest skorzystać z dobrodziejstw takich produktów, gdyż zawierają one mnóstwo składników odżywczych, który działają na ciebie i twoje ciało wręcz jak kosmetyk odmładzający. Dobrą wiadomością jest to, że kimchi w wersji warzywnej może być spożywane przez osoby będące na diecie wegetariańskiej. Jest to idealna opcja, która pozwoli na uzupełnienie mikroelementów i witamin w wegetariańskim i wegańskim jadłospisie. Ta najbardziej rozpoznawalna propozycja azjatycka powinna być doceniona nawet przez najbardziej wymagających smakoszy dań warzywnych.
Jak można jeść kimchi i jakich dodatków warto spróbować?
Kimchi to jedna z tych potraw, z której Koreańczycy są niezwykle dumni. Nie bez powodu została ona wpisana na listę dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Szacuje się, że przeciętny Koreańczyk w ciągu roku może zjeść nawet powyżej kilkunastu kilogramów kimchi. Potrawa ta na tyle wrosła w kulturę koreańską, że doczekała się nawet otwarcia muzeum, które jeśli się stolicy Korei Południowej czyli w Seulu. Kierując się azjatycką różnorodnością, postanowiliśmy w naszym sklepie zaproponować tobie i twoim najbliższym kimchi w różnych smakach. Urozmaicona dieta powinna być jednym z najważniejszych priorytetów, w którym powinno kierować się w codzienności. Nie bez powodu mówi się, że kraje azjatyckie to jeden z tych regionów, w którym żywność traktuje się z należytym szacunkiem oraz uważa się za jeden z przywilejów przecinek z którym mogliśmy się zetknąć w tym życiu. Warto czerpać z tej filozofii, gdyż jedzenie jest jedną z przyjemności, której poświęcamy naprawdę dużą ilość czasu.
Klasyczne kimchi z kapusty pekińskiej to świetna propozycja dla dań łagodnych z ziołowymi dodatkami. Wyrazisty smak łagodnego kimchi to idealna kompozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z azjatyckimi dodatkami i kuchnią. Nieco słodsze, a zarazem wyraziste kimchi z dyni i gruszki będzie idealnym uzupełnieniem dań z miodem bądź sosem słodko-kwaśnym. Kimchi ostre, które jest uznawane za jedną z najbardziej klasycznych propozycji tej przystawki będzie świetnie sprawdzać się jako dodatek do ryżu czy ryżowego makaronu. Nietypową, ale ciekawą propozycją smakową kimchi więc dodatek ogórka z czarnuszką, imbirem i czosnkiem czy rzodkiewką. W zależności od użytego gatunku rzodkiewki kimchi może być łagodne, ale też nieco ostrzejsze. Jak widać, w zależności od użytych składników kimchi może dawać różne wrażenia smakowe. W ten sposób każdy z was będzie mógł dobrać odpowiednią kiszonkę, która będzie współgrała z waszymi kubkami smakowymi.
Kimchi może być także jednym z głównych dodatków dla dań takich jak ramen, kimbap czy nawet dla potraw, w których główną rolę gra makaron. W obecnych czasach ważne jest dostosowanie swojej diety do wymagań naszego organizmu, ale też naszego stylu życia.
Kimchi to jedna z tych propozycji, która powinna spodobać się tym, którzy żyją w ciągłym biegu. Odpowiedni dobór mikroelementów, które zapewniają produkty dostępne w sklepie, pozwalają na równomierne rozłożenie zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Ponadto, jak już wspomniano, niska kaloryczność jest tutaj jedną z głównych zalet, którą może pochwalić się kimchi. W czasach, w których społeczeństwo ciągle żyje w biegu zdrowie i odpowiednie produkty, które spożywamy to jedne z najważniejszych aspektów naszego życia. Dlaczego więc nie zafundować sobie słoika, w którym zostały zamknięte niesamowite dobroci tego świata?
Dodatki użyte w kimchi dostępnych w naszym sklepie, to kiszonki skomponowane tak by kompleksowo wpływały na jakość twojej diety. Dodatek imbiru korzystnie będzie wpływać na twoją odporność, a czosnek również podbije wartości smakowe wybranego przez ciebie kimchi. Dzięki certyfikatom, które posiadają nasze wyroby prezentowane w sklepie, masz pewność, że kupujesz produkt z pewnego źródła i wysokiej jakości. Kierując się potrzebami klientów, stawiamy przede wszystkim na wiarygodnych dostawców produktów, które są wymagane przy produkcji kimchi. Mając na względzie potrzeby naszych klientów, kierujemy się przede wszystkim recepturami sprawdzonymi i wartościowymi. Przekonaj się już dzisiaj jakie walory smakowe możesz otrzymać dzięki naszym produktom!