NATURALNE I SMACZNE

  • domowe receptury
  • naturalne źródło odporności
  • żywe jedzenie
  • produkowane z pasją do natury

Dlaczego warto jeść kiszonki? Oto 4 powody, by po nie sięgnąć!

 

Budowanie odporności organizmu jest bardzo ważne, jeśli tylko chcesz uniknąć mało przyjemnych przeziębień. Jedzenie kiszonek w okresie obniżonej odporności jest więc bardzo dobrym pomysłem. Jak to jest, że powszechnie dostępne produkty mają takie wspaniałe właściwości? Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszonki, a z pewnością poprawi się Twoje zdrowie.

 

1. Sfermentowaną żywność warto jeść, bo wzmacnia ona jelita

 

Każda choroba tak naprawdę ma swój początek w jelitach. To tam zaburzona zostaje naturalna flora bakteryjna i dochodzi do osłabienia organizm. W efekcie nie radzi on sobie z bakteriami, które krążą w otoczeniu. Aby temu zapobiegać, konieczne jest spożywanie kiszonek. Utrzymując odpowiedni poziom dobroczynnych bakterii, układ odpornościowy ma szansę działać prawidłowo. Wszelkie zaburzenia prowadzą do stanów zapalnych, a w konsekwencji do wielu chorób. I nie chodzi tu jedynie o przeziębienie, lecz także o cukrzyce, nowotwory czy choroby serca.

 

2. Dlaczego warto jeść kiszonki? Bo wspierają układ pokarmowy

 

Jakikolwiek ból brzucha, niestrawność czy zatrucie pokarmowe pochodzi z jelit. Zaburzenia poziomu bakterii na korzyść tych szkodliwych może mieć mało przyjemne konsekwencje. Aby zapobiegać takim sytuacjom, warto się wzmacniać, jedząc kiszonki. Powstający w procesie fermentacji kwas mlekowy równoważy mikroflorę. Dzięki temu zredukowany zostaje poziom szkodliwych bakterii. A jeśli jest zachowana równowaga, nie ma mowy o dolegliwościach układu pokarmowego ani żadnych innych.

 

3. Kiszonki warto jeść, ponieważ są lekkostrawne i mają mało kalorii

 

Każdy, kto marzy o utrzymaniu odpowiedniej wagi, powinien przestrzegać zrównoważonej diety. Przyjmowanie naturalnych składników w postaci sfermentowanych warzyw wpłynie korzystnie na całą florę jelitową. Ich działanie polega na zniwelowaniu wzdęć, zaparć i gazów. Kwaśny smak zmniejsza apetyt na słodycze, a duża zawartość wody skutecznie gasi pragnienie. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki? Bo one przyspieszają metabolizm, a to oznacza lepsze trawienie żywności.

 

4. Jedzenie kiszonek wpływa pozytywnie na mózg

 

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, dlaczego warto jeść kiszonki. A one wspaniale stymulują pracę mózgu. A do tego redukują stres i poprawiają samopoczucie. Ponieważ przyspieszają przemianę materii, masz więcej energii do działania. Szybciej też zostają usunięte z organizmu wszelkie toksyny mogącą wpływać na Twoją formę psychiczną i fizyczną.

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl