Buraki kiszone to buraki poddane procesowi fermentacji. Tak jak ogórki, po ukiszeniu mają kwaśny smak. Co zrobić z kiszonych buraków? Absolutnie ich nie wyrzucaj! Podobnie jak inne kiszonki, zachowują swoje cenne właściwości. Takie buraki możesz zrobić sam w domu lub kupić gotowe w słoiku.
Jakie są dobroczynne wartości buraków kiszonych?
Kiszone buraki wciąż są niedoceniane. Tymczasem wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Czym mogą Cię zaskoczyć?
- zawierają wysoką wartość witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B;
- zawierają wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo;
- mają niską wartość kaloryczną;
- pomagają w walce z anemią. Wszystko dzięki zawartości kobaltu, który uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek;
- pomagają w walce z nadwagą, wspomagając przemianę materii;
- obniżają poziom cholesterolu;
- odkwaszają i oczyszczają organizm z toksyn;
- dodają energii i witalności;
Co zrobić z buraków kiszonych?
Pijesz sok z kiszonych buraków? Z pewnością zastanawiasz się, co zrobić z samymi burakami? Mimo iż po ukiszeniu największe bogactwo zostaje w soku, nie wyrzucaj warzyw. One również posiadają jeszcze wiele minerałów. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj kilka z nich:
1. Zupa buraczkowa zamiast ogórkowa? Oczywiście, że tak! Buraki nadadzą ładny kolor potrawie. Dodatkowo wyróżni ją smak. Takie danie z pewnością będzie miłą odmianą od wspomnianej ogórkowej.
2. Sałatki z buraczkami kiszonymi. Tutaj masz duże pole do popisu. Potrzebujesz kwaśnego akcentu, dla przełamania monotonii? Wykorzystaj buraki! W takich sałatkach warzywnych będą ożywiać nie tylko smakiem, ale i kolorystyką.
3. Chipsy z kiszonych buraków to pomysł dla odważnych. Lubisz robić zdrowe chipsy warzywne, pieczone w piekarniku? Spróbuj również tych z buraków. Z pewnością Cię zachwycą.
4. Pasty i hummusy z buraczkami? Dlaczego nie! Zwłaszcza jeśli chcesz zrobić coś niebanalnego. Wystarczy, że zmiksujesz z warzywami i doprawisz ziołami. Takie wykorzystanie buraków kiszonych zrewolucjonizuje każde Twoje śniadanie.
Pomysłów na to, co zrobić z buraków kiszonych jest tyle, ilu kucharzy. Najważniejsze, by pamiętać, o ich częstym spożywaniu. Dlaczego? Ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Poprawia się wartości składników krwi. A Ty zyskujesz siłę i energię!