Oxymel, oksymel lub cydr ognisty - naturalny antybiotyk 250 ml
Opis
Oxymel, oksymel lub cydr ognisty – te słowa będziemy jesienią odmieniać przez wszystkie przypadki. Nowy, choć znany od stuleci hit na wzmocnienie odporności reklamowany jest jako "naturalny antybiotyk", który ma za zadanie pomóc nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i odpornością organizmu.
Oxymel stosowano nawet w starożytności podczas chorób układu oddechowego i odpornościowego. Już za czasów Hipokratesa wykorzystywano tradycyjny eliksir na przeziębienie i grypę. W literaturze można spotkać określenie "oxymel - naturalny antybiotyk" i rzeczywiście, kiedyś nie było syntetycznych lekarstw na choroby, dlatego stosowano naturalne antybiotyki w postaci miodu, octu, czosnku i cebuli.
W Spiżarni z Kulturą postanowiliśmy również przywrócić oksymem
(choć prywatnie stosujemy go już od wielu lat ).
Z czego składa się oxymel ?
Tradycyjny oxymel posiada w swoim składzie macerowane warzywa i zioła. Dlaczego macerowane? Warzywa oraz świeże zioła zalewa się octem jabłkowym i pozostawia na okres kilku tygodni ( u nas 6 tygodni ). W tym czasie surowce roślinne oddają swoje składniki odżywcze oraz smak i aromat do mikstury. Taki proces nazywamy maceracją. Oxymel powinien być produktem długodojrzewającym. Tylko w taki sposób mieszanina warzyw, ziół i octu jabłkowego ( my dodajemy jeszcze dla smaku octu z kwiatu akacji, oczywiście również przez nas produkowanego i żywego ) ma czas na dobre połączenie się ze sobą oraz osiągnięcie pożądanego bukietu smakowo-zapachowego.
Jak to przystało na Spiżarnie z Kulturą, oxymel wytwarzany jest ręcznie i z dbałością o szczegóły w naszej manufakturze.
Objętość 250 ml
Małgorzata Gołębiowska
To niewiarygodne jak Oksymel potrafi pomóc. Angina wyleczona bez antybiotyku