Rzodkiew kiszona biała 520 g
Opis
RZODKIEW BIAŁA
Podobnie jak brokuł, jarmuż, brukselka czy chrzan, należy do rodziny warzyw kapustowatych. Mniej popularna niż jej mała kuzynka rzodkiewka jest od niej znacznie bogatsza w wartości odżywcze. Zawiera dużo witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, minerały -
w tym cynk, fosfor, fluor, magnez, mangan, miedź, molibden, potas, selen, sód, wapń i żelazo, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B (witaminę B1, B2, B3, B6 i B9). Rzodkiew dostarcza również przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów, które wzmacniają odporność i wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ostry smak rzodkwi to efekt zawartych w niej olejków eterycznych, które mają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.
W rzodkwi białej nie brakuje również błonnika, który pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych i sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, dzięki czemu ułatwia odchudzanie, polepsza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz obniża poziom cukru we krwi.
Warzywo to zawiera w 100 g są zaledwie 22 kalorie, więc polecane jest diabetykom i osobom na diecie redukcyjnej.
Tradycyjna medycyna Wschodu przypisuje rzodkwi działanie wzmacniające i odmładzające.
Proces kiszenia wzbogaca rzodkiew w dobroczynne bakterie kwasu mlekowego stanowiące naturalny probiotyk wspomagający nasz organizm w budowaniu odporności oraz nadaje jej niepowtarzalny smak.
Kiszona rzodkiew może stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do rozmaitych potraw, jak również składnik pysznych sałatek.
UWAGA!!!
ŻYWY PRODUKT - PO OTWARCIU MOŻE GAZOWAĆ
BRUTTO - 520 G
NETTO - 270 G
Ola
Mam nadzieję, że ta rzodkiew będzie częściej gościła na naszym stole. Po ukiszeniu nie czuć typowej dla rzodkwi ostrości i dzieci chętnie ją jedzą.
Krystyna K.
Mam wrażenie, że rzodkiew to mało popularne warzywo w dzisiejszych czasach, a szkoda. W tym wydaniu jest przepyszna! Polecam spróbować samemu.