Marchew kiszona
Opis
MARCHEWKA KISZONA
Marchewka to warzywo, które odznacza się bogactwem witamin i minerałów.
Jest źródłem witaminy A i C, znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny), a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, sód i cynk.
Dzięki zawartości luteiny i witaminy A, świetnie wspiera wzrok. Jest pomocna w profilaktyce zaćmy, jaskry i problemów z ostrością widzenia.
Prowitamina A wykazuje dodatkowo silne właściwości przeciwnowotworowe. Przede wszystkim aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Sprawdza się także w profilaktyce raka prostaty.
Zawarte w marchewce pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe
Warzywo to cechuje się bardzo niewielką kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym, z związku z czym sprawdza się w przypadku diet redukcyjnych.
Jest również bogatym źródłem karotenoidów czyli przeciwutleniaczy pomocnych w profilaktyce chorób nowotworowych.
Proces kiszenia wzbogaca ją o dobroczynne bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za regulację flory bakteryjnej jelit, budowanie naszej odporności, wspomaganie trawienia i regulację przemiany materii.
Kiszona marchewka to doskonała podstawa do sałatek lub dodatek do kanapek albo po prostu super zdrowa, dietetyczna przekąska.
UWAGA!!!
ŻYWY PRODUKT - PO OTWARCIU MOŻE GAZOWAĆ
BRUTTO - 520 G
NETTO - 270 G
Monika
Marchewka w tym wydaniu jest FENOMENALNA - krucha, aromatyczna, no i dietetyczna!!!!
Ala
Jem jako dodatek do obiadu i samodzielną przekąskę. Polecam spróbować!